Atrapats, el projecte de la fotògrafa egarenca Mireia Comas que dóna veu als migrants, guardonat per prestigiosos certàmens de fotoperiodisme.

Les fotografies d’Atrapats mostren el dia a dia de joves migrants en situació de vulnerabilitat.

El treball ha estat reconegut amb 4 guardons en reconeguts certàmens de fotoperiodisme nacionals i internacionals.

“Nosotros cuando hablamos con la familia decimos que estamos bien. Pero no estamos bien”. Aquesta frase colpidora és un dels testimonis dels protagonistes del fotoreportatge Atrapats, de la fotògrafa egarenca Mireia Comas. 

Van caldre set mesos i molts caps de setmana, nits, converses i tes compartits perquè Mireia Comas es guanyés la confiança dels catorze joves magrebins que malvivien en una nau ocupada de Sant Pere (Terrassa). Tots havien vingut perseguint un somni que, com passa sovint, havia esdevingut malson. Invisibilitzats per la societat i la burocràcia vivien en condicions d’extrema vulnerabilitat: sense aigua, assetjats pel fred, la brutícia i les rates. 

Comas els va conèixer a través la xarxa de suport mutu Terrassa sense murs. “Em va impactar molt saber que aquesta realitat succeïa al costat de casa meva” – explica- “ i vaig sentir la necessitat de documentar i visibilitzar-la per intentar fer pressió i canviar la situació dels centenars de joves que malviuen a les nostres ciutats”. 

Comas va fotografiar el seu dia a dia durant els mesos més crus de la crisi sociosanitària: jugant al pati de ciment de la fàbrica abandonada on vivien, caminant entre la runa, recollint ferralla, fent foc i compartint els àpats.

Un any i mig després, gràcies a la visibilitat del seu projecte i als esforços dels serveis socials de Terrassa, aquest grup de joves viuen en un pis tutelat. I Atrapats, el projecte que els va fer visibles, ha rebut diversos premis de fotoperiodisme tant nacionals com internacionals. El darrer ha estat el primer Premi Miravisions de Fotoperiodisme, però abans ja havia estat finalista del Premi Joan Guerrero del San Pol DOC i del premi Zampa de Fotografia Documental, i havia obtingut una menció honorífica en el Julia Margaret Cameron Award, en la categoria de documental i reportatge. 

contacte