Exposició de fotografia participativa, (Fora de) Control

Des del març de 2020, la fotògrafa terrassenca Mireia Comas ha estat realitzant un reportatge fotogràfic que va derivar en acompanyament social i fotoperiodístic a un grup de joves migrats que es trobava sol davant la crisi veïnal, agreujada per la pandèmia mundial, al barri de Ca n’Anglada de Terrassa. Aquests joves varen ocupar una nau per a sobreviure a les dificultats socials, polítiques i econòmiques.

Gràcies als esforços dels serveis socials de Terrassa ara aquest grup de joves viu des de desembre de 2020 a un pis tutelat per la Creu Roja. És en aquest pis on s’ha dut a terme el taller de fotografia participativa del qual ara en veiem els resultats. La Mireia va deixar la seva càmera per donar càmeres a aquests joves i que ells tractessin d’explicar de primera mà el que veuen, el que senten i el que són.

Mohamed Ait el Haj, Ayoub Iglili, Ayou Elkanbouy, Omar, Ibrahim, Abdellatif Ahamdouche, Younes Laouissi, Hicham, Khalid Aghnaj, Riduan i Anas són els autors d’un conjunt de fotografies que volen mostrar-nos com viuen ara, com es relacionen, com es vesteixen o com dormen. Imatges que poden no tenir una gran càrrega estètica a primera vista ni despertar l’interès de qui les mira. Però és precisament aquesta falta d’estètica segons els nostres cànons i la falta d’interès per part de qui mira, el que més ens parla del col·lectiu a què pertanyen.

Al cap i a la fi la importància de tota aquesta experiència no es resol en l’estètica d’un conjunt d’imatges sinó en tot el temps passat en grup parlant, discutint, rient i aprenent. I sobre tot donant responsabilitat i protagonisme a persones que en el nostre dia a dia creiem irresponsables i invisibilitzats a ulls de moltes persones.

Exposició produïda per Institut de les Desigualtats.

Taller dirigit per la fotògrafa terrassenca Mireia Comas.

Comissariat exposició Mireia Comas i Toni Amengual.

Fotografies de Marc Castelllet

contacte